Tenzij je onder een rots geleefd hebt de afgelopen jaren, heb je waarschijnlijk wel eens van Bitcoin gehoord. De digitale munt die begin van 2018 nog zo’n 20K dollar waard was en nu nog slechts 4K in dollars. Rond november / december 2017 was er misschien wel de grootste hype rond de Bitcoin te zien, het leek wel of iedereen erover aan het praten was. Meer op: https://betrug.org/
Zelfs de ‘mainstream’ media besteedde aandacht aan de digitale munt. Iedereen ging zichzelf bedenken hoe het zou zijn om rijk te worden en veel mensen stapte op de top in. In 2018 hebben veel mensen hun investering drastisch zien dalen. Maar wat is de Bitcoin nu eigenlijk?
Betalen zonder tussenkomst van een derde partij
Wanneer je een online betaling wilt doen met Euro’s, Dollars of een andere valuta, dan komt daar eigenlijk altijd een derde partij bij kijken. Als je een betaling doet via iDeal gaat de betaling van de koper naar de verkoper via een tussenpartij, namelijk de bank. Ook bij andere online betaalmogelijkheden komt er een tussenpartij bij kijken, denk bijvoorbeeld aan PayPal.
We hebben in de crash van 2008 gezien dat het goed fout kan gaan in de bankensector. Rond deze tijd is de Bitcoin dan ook ontwikkeld door een inmiddels mythisch persoon genaamd Satoshi Nakamoto. Niemand weet precies wie deze persoon is, zijn identiteit is tot op heden onbekend gebleven. Wel zijn er speculaties over wie het zou kunnen zijn, maar bewijzen zijn er niet.
Met Bitcoin kunnen transacties gedaan worden tussen 2 partijen, zonder de tussenkomst van een derde partij. Net zoals bij cash het geval is. Door cryptografie te gebruiken zijn de betalingen tussen 2 partijen veilig. De Bitcoin heeft in 2009 het levenslicht gezien en tot op heden (bijna 10 jaar later) is het nog geen enkele hacker gelukt om deze beveiliging te kraken.
Wat is de werkelijke waarde van de Bitcoin?
De Bitcoin bestaat nu dus bijna 10 jaar en in deze periode heeft de digitale munt een hoop ‘Boom & Bust’ cyclussen doorgemaakt. De munt steeg in deze periode met enkele honderden procenten en daalde vervolgens weer significant. Het interessante is echter dat wanneer je de grafieken van de prijsontwikkeling wat uitzoomt, je zeker een stijgende lijn ziet. Dit heeft voornamelijk te maken met de gelimiteerde aantal bitcoins dat er zijn. Dagelijks zijn zogenaamde ‘miners’ bezig om Bitcoins te mijnen. In totaal zullen er 21 miljoen Bitcoins in omloop komen.
Ieder aantal jaar worden het aantal Bitcoins dat kan worden gemijnd echter steeds kleiner. Daarnaast zijn er mensen die heilig geloven in Bitcoin en deze niet willen verkopen. Door een gelimiteerde oplage en een stijgende vraag, zien we de waarde van de Bitcoin alsmaar stijgen op de lange termijn. Niemand weet echter was de werkelijke waarde van de digital munt is en er wordt voorlopig flink gespeculeerd op de markt. Dit artikel geeft geen financieel advies, Bitcoin is dan ook een zeer risicovolle belegging.